Restoran Nostalgija je mesto gde se služi prava domaća hrana za kojom ljudi čeznu, gde gost često ne dobije jelo koje je tražio, već ono što vlasnik Ezra znalački proceni da će mu više prijati, gde je važno da gostu bude pun ne samo stomak nego i srce. Ezrina je velika želja da se njegova porodica barem jedanput okupi na zajedničkoj večeri, ali im to nikako ne polazi za rukom. Pogođeni očevim odlaskom i frustracijama često nasilne majke Perl, Kodi, Ezra i Dženi naročito se trude da u životu ne ponove greške svojih roditelja koje su obeležile njihovo detinjstvo. Kodi izrasta u uspešnog biznismena, ogorčenog zbog očevog postupka i opsesivno ljubomornog na svog brata. Ezra, oduvek požrtvovani sin blage naravi, od otmenog restorana u kom radi napraviće toplo, porodično mesto. A lepotica Dženi postaje pedijatar čija burna bračna istorija ipak delom podseća na majčinu.
Kroz perspektivu različitih likova i vremenski raspon od preko četrdeset godina saznajemo o bolu, besu i međusobnom nerazumevanju Talovih, čiji odnos prema pripremanju hrane i obedovanju otkriva mnogo o njihovim karakterima i životnoj filozofiji. Sama autorka priznala je kako joj je Večera u restoranu Nostalgija omiljeni roman koji je napisala, mnogi kritičari i čitaoci izdvajaju ga kao njen najbolji, a 1983. ušao je i u najuži izbor za Pulicerovu i Pen/Fokner nagradu.
Prevod sa engleskog: Milica Kecojević
***
Roman koji bi svaka osoba od knjige trebalo da uvrsti u svoju lektiru.—Boston gloub
Zabavno, toplo i mudro... Izuzetno lepa knjiga.—Njujork tajms
Prelep, zabavan, životan, obuzimajući [roman]...
En Tajler je pisac zbog kojeg sam i sam poželeo da pišem— Nik Hornbi